Microsoft BI & SQL Server

Microsoft startte met de ontwikkeling van een BI oplossing in 1996, initieel met een team van eigen ontwikkelaars. De strategie daarentegen veranderde snel naar het verwerven van technologie, resulterend in de overname van het Panorama OLAP oplossings -& software ontwikkelings team in 1996. Het duurde echter nog tot 1998, voordat een product effectief op de markt kwam. OLAP services 7.0, deel van de SQL Server 7.0 tool set, was gelanceerd. SQL Server 7.0 omvatte ook de nieuwe en verbeterde DTS -Data Transformation Services. Als front-end tool om al deze informatie te visualiseren werd Microsoft Excel gebruikt, inclusief de Pivot Table functionaliteit.

In Augsutus 2000, werd een nieuwe versie van de complete SAL Server toolset gelanceerd. DTS werd meer robuust en rijker in features & functionaliteit. OLAP services veranderde van naam en werd "Analysis Services” (SSAS). De reden achterliggend aan deze naamswijziging was de toevoeging van een nieuwe component voor Data Mining, geïntroduceerd in de release 2000. Excel werd nog steeds gebruikt als Business Intelligence front-end oplossing. Het gebrek aan fatsoenlijke front-end tools in een toen bloeiende Business Intelligence front-end tool markt resulteerde in succesvolle leveranciers als ProClarity.

In 2004, introduceerde Microsoft, Reporting Services als een additionele en alternatieve front-end rapporteringstool, naast Microsoft Excel. Het nieuwe product, gedistribueerd als een add-on voor SQL Server 2000, maakte het mogelijk om rapporten te creëren op data aanwezig in de database, maar ook binnen de Analysis Cubes. Naast de authorisatie en de creatie van rapporten, werd ook een compleet rapporteringsmanagement en delivery systeem voorzien. Rapporten werden centraal bewaard op een rapporterings-website. Gebruikers konden de informatie in verscheidene formaten gepresenteerd zien. Tenslotte, was het ook mogelijk om de rapporten aan de gebruikers te leveren in een gemeenschappelijke folder of via mail.

In October 2005, werd een nieuwe versie van SQL Server gelanceerd. DTS werd vervangen door SSIS – SQL Server Integration Services, een compleet nieuwe en verbeterde tool voor Extractie, Load en Transformatie van informatie. De nieuwe oplossing was geschikt voor het laden van grotere hoeveelheden informatie en had meer ETL – DW concepten, geïntegreerd in de software. Ook Analysis Services kreeg een complete facelift. Het Unified Data Management concept werd geïntroduceerd, en de moter werd meer robuust en in staat om grotere volumes aan informatie te behandelen. De Microsoft BI tool set was volwassen geworden en kon eindelijk concurreren – ook wat volumes betreft – met de meeste van de andere grote BI leveranciers op het vlak van de database, ETL en de OLAP motor componenten.

Een andere belangrijke nieuwe feature werd geïntroduceerd in Reporting Services : Report builder. Deze oplossing maakte het mogelijk om eindgebruikers hun eigen report te laten creëren. Eveneens in 2005, introduceerde Microsoft zijn eerste Scorecarding oplossing, Business Scorecard Manager.

Op dat ogenblik was de grootste kloof in het Microsoft Performance Management gamma de ontbrekende CPM functionaliteit, hoofdzakelijk in het boomende Planning en Budgeting marktsegment. Deze functionele kloof werd opgevuld met de introductie van Microsoft PPS – Performance Point Server 2007. Naast de nieuwe Planning en Budgeting functionaliteit, werden de scorecard mogelijkheden van Business Scorecard Manager en analyse & visualisatie functionaliteit van het verworven ProClarity toegevoegd. In het begin van 2009, kondigde Microsoft het einde van Performance Point Server als aparte oplossing aan en besliste tevens om volgende versies van individuele componenten te integreren in Microsoft Sharepoint.

Op het einde van 2008, lanceerde Microsoft zijn huidige vlaggeschip SQL Server 2008 wat verder bouwt op SQL Server 2005, wat de RDBMS en Analysis Services motoren nog sneller en beter maakte. Nieuwe en verbeterde functionaliteiten binnen SSIS en SSRS verbeteren additioneel de performantie en de mogelijkheid om de concurrentie aan te gaan in de BI markt. De verbeterde Reporting Builder functionaliteit geeft eindgebruikers een nieuwe manier om hun eigen rapporten te bouwen. Nauwe integratie met Office 2007 leidt tot een nog betere gebruikers-ervaring.

In 2012 lanceerde Microsoft de momenteel laatste versie van SQL Server, SQL Server 2012. De laatste release bouwt verder op de bestaande bouwblokken van het SQL Server platform (SSIS, SSAS, SSRS), maar voegt daar verder in-memory cubes, self service BI met de verdere uitbreiding van de PowerPivot component en nieuwe visualisatie-mogelijkheden met PowerView aan toe. Tot slot is er betere integratie met de Microsoft Azure cloud aanbieding

Contacteer ons voor meer informatie over SQL Server als Business Intelligence omgeving of om meer te weten te komen over onze dienstverlening hierin.