SAP Financial Information Management (SAP FIM)

SAP Financial Information Management biedt een eenvoudig te gebruiken interface voor niet-technische gebruikers om mappings en conversies tussen een gegevensbron (applicatie) en data-target (applicatie) te definiëren, uit te voeren en op te volgen. De bron en/of target zijn voornamelijk SAP EPM-oplossingen, maar ook flat files, SQL-database, SAP ECC, SAP BW en zelfs niet-SAP-toepassingen kunnen dienen als gegevensbron of doel.

Bovendien is handmatige codering niet nodig, maar biedt SAP FIM een intuïtieve, wizard-gestuurde integratie-interface aan waar je de (master) data van de bron en de target toepassingen kan raadplegen om zo mappings en conversies te definiëren. Zodra de links tussen de bron en de target zijn gedefinieerd, maakt de onderliggende Business Objects Data Services (BODS) ETL-engine automatisch de voorgedefinieerde dataflow aan, waardoor de noodzaak aan gedetailleerde technische kennis van BODS voor standaard integratie scenario's niet nodig is.

SAP FIM is volledig geïntegreerd met het Business Objects Enterprise-platform (BOE), waardoor het user management door de BOE Central Management Console (CMC) kan worden uitgevoerd.

Bijgevolg kan SAP FIM drastisch de ICT-gerelateerde integratie effort verminderen, en stelt het niet-technische gebruikers in staat om de controle over hun financiële integratieprocessen op te nemen, zowel het vaststellen ervan, het onderhoud en de uitvoering. De ingebouwde validaties en audit trails verbeteren tevens de proceskwaliteit en de transparantie, wat zal leiden tot een beter algeheel vertrouwen in de kwaliteit van de informatie.

Een ander belangrijk voordeel van SAP FIM is de geïntegreerde drill-to-source en drill-to-origin, waardoor gebruikers gemakkelijk tussen de target- en de brongegevens kunnen navigeren. Dit kan een belangrijke facilitator zijn om het communicatieproces te verbeteren tussen gebruikers die werken met de bronapplicatie en mensen die werken met de target applicatie.

Voorbeeld: Tijdens een groepsconsolidatie is het perfect mogelijk dat de lokale accountant, die vertrouwd is met de lokale ledger en bijbehorende rekeningstelsel, minder bekend is met het rekeningstelsel van de groep. In een dergelijk geval kan SAP FIM de kloof tussen beide 'views' overbruggen, en indien het onderliggende ERP-systeem SAP ECC is, kan SAP FIM eenvoudig de SAP documenten opvragen zoals op de afbeelding hieronder.

SAP Financial Information Management (SAP FIM)

SAP FIM drill-to-origin in SAP

Out of the box ondersteunt SAP FIM de volgende data bronnen/doelen:

  • SAP Strategy Management (SAP SSM)
  • SAP Business Planning and Consolidation, versie voor Microsoft (SAP BPC MS)
  • SAP Business Planning and Consolidation, versie voor Netweaver (SAP BPC NW)
  • SAP Profitability and Cost Management (SAP PCM)
  • SAP Business Financial Consolidation (SAP BFC)
  • SAP Intercompany (standaard alleen als doel)
  • Een database (MS SQL Server, Oracle)
  • SAP ECC 5.0 of hoger server
  • SAP NetWeaver BW 7.0 of hoger, server
  • Flat files (standaard alleen als bron)

 

Als deze standaard integratie scenario's zijn niet voldoende zijn, kunnen de marktleidende integratiemogelijkheden van BODS de onderliggende integratie scenario's verder verfijnen, en zal het nog steeds mogelijk zijn voor SAP FIM gebruikers om de data flows in kaart te brengen, uit te voeren en op te volgen.

De nieuwste versie van SAP Financial Management, versie 10, is voorzien van een volledig vernieuwde gebruikersinterface en bevat een nieuwe Web Administration Console, evenals een verbeterde integratie met SAP Intercompany, SAP ECC en SAP Netweaver Business Warehouse.

 

SAP Financial Information Management (SAP FIM)

De nieuwe admin console

 

element61 biedt gespecialiseerde diensten aan in SAP FIM, met inbegrip van de installatie ervan, het aansluiten van de relevante SAP EPM of andere bronnen, opleiding van de gebruikers, integratie best practices evenals technische vaardigheden van de onderliggende Business Objects Data Services (BODS) ETL engine. Voor meer informatie, aarzel dan niet om ons te contacteren.