Microsoft Power BI: Self-service business intelligence

Microsoft Powerbi is een business analytics service die wordt aangeboden door Microsoft. De service biedt interactieve visualisaties aan met self-service business intelligence mogelijkheden, waar de eindgebruikers zelf rapporten en dashboards kunnen maken, zonder afhankelijk te zijn van database of data warehouse administrators.

Oorsprong van Microsoft Power BI


Microsoft Power BI: Self-service business intelligencePower BI is oorspronkelijk bedacht door Dhers en Amir Netz van het SQL Server Reporting Services Team bij Microsoft. Het werd oorspronkelijk ontworpen door Ron George en kreeg de naam Project Crescent. Project Crescent was aanvankelijk beschikbaar voor openbare download gebundeld met SQL Server Codename Denali.

Later hernoemd naar Microsoft Power bi, werd het vervolgens in september 2013 onthuld door Microsoft als Power BI voor Office 365. Power BI voor Office 365 werd later aangevuld door een additionele Cloud component : Power BI Service/Online voor distributie en online, mobiele toegang. 

De eerste release van Power BI was gebaseerd op de Microsoft Excel-add-ins: Power Query, Power Pivot en Power View. Na verloop van tijd heeft Microsoft ook veel extra functies toegevoegd, zoals Question and Answers, enterprise level data connectiviteit en uitgebreide Security opties. 


Microsoft Power BI: Self-service business intelligenceMicrosoft Power BI: Self-service business intelligence

Functionaliteiten van Microsoft Power BI

Naast de cloud service heeft Microsoft ook Power BI Desktop geïntroduceerd: een gratis stand-alone ontwikkelomgeving waarin u uw queries, datamodel en interactieve rapporten kunt ontwikkelen. Power BI Desktop is in feite de combinatie van Power Query, Power Pivot en een bijgewerkte versie van Power View. Er zijn echter enkele mogelijkheden die Power BI Desktop onderscheiden van de Excel tool met de originele add-ins :

  • Aangepaste visualisaties: Er is een hele reeks open-source visualisaties beschikbaar die u kan downloaden en gebruiken in Power BI Desktop.

  • R-Integratie: R is een krachtige statistische taal, populair bij academici en data scientists. U kan R in je queries gebruiken om gegevens te vermengen (zelfs profileren, opschonen en voorspellen) of om geavanceerde gegevensvisualisaties te maken. 

Wanneer de analyse is uitgevoerd in Power BI Desktop, kunt u deze uploaden naar de Power BI Service. Daar kunt u interactieve dashboards maken bovenop uw rapporten. U kunt deze zelfs buiten uw organisatie met andere mensen delen en er een beveiliging op rijniveau definiëren. De Power BI-service ondersteunt ook waarschuwingen waarbij u op de hoogte wordt gesteld als de gegevens een drempel overschrijden. SSRS (Reporting Services)-rapporten kunnen ook worden gedeeld en weergegeven.

Mobiele compatibiliteit van Microsoft Power BI

Alles wat in de service wordt gepubliceerd, is ook beschikbaar in de native Power BI-app. De Power BI-app is ook beschikbaar voor Windows Phone, iOS en Android. Deze app kan ook mobiele SSRS-rapporten weergeven.

Microsoft Power BI: Self-service business intelligence

Voordelen van Microsoft Power BI

Hieronder een opsomming van de voordelen om gebruik te maken van Power BI :

  1. Vlotte integratie met Excel: Binnen Power BI kan u gebruik maken van de “Analyseer in Excel” functie. Hierdoor is de consistentie tussen werken in Excel en Power BI naadloos.
  1. Informatie delen: Met Power BI kunt u gemakkelijk rapporten en/of dashboards delen. De rapporten en/of dashboards die u wilt delen staan dan klaar voor diegenen die het rapport mogen consulteren. Er kan dan uiteraard gebruik worden gemaakt van rechten en rollen, zodat niemand informatie ziet die niet voor hem/haar is bedoeld, zelfs op het nivo van individuele data-punten.

Het laatste punt is zeker niet het minst belangrijke. Werken met Power BI is niet duur. Microsoft kiest bewust voor een agressieve prijsstrategie versus concurrerende BI oplossingen vanuit zijn strategisch belang van Office en toenemend ook het Azure Cloud aanbod. Bovendien wordt Powerbi vaak bijgewerkt: elke maand worden er nieuwe functies toegevoegd.

Contacteer ons voor meer informatie over Microsoft Power BI.