Opleiding : Dimensioneel Data Modeleren

Gezien het gebrek in aanbod op de Belgische markt, heeft element61 zelf een cursus-aanbod ontwikkeld rond Dimensioneel Data Modeleren. De details en objectieven van deze training en doelpubliek worden hieronder toegelicht. Deze opleiding is ideaal als introductie tot Data Warehousing.


Beschrijving van de opleiding

Dimensionele data-modellen, onder de vorm van sterschemas, vormen het kloppende hart van om het even welk succesvol Business Intelligence & Data Warehousing project. Met andere woorden, de kwaliteit en finale aanvaarding door de business van de BI oplossing hangt sterk af van de kwaliteit van de onderliggende dimensionele data-modellen.

In essentie zorgt correct dimensioneel data modeleren voor de logische modelering van de gebruikersvereisten (business requirements). De technieken verschillen echter grondig van genormaliseerd modeleren zoals dat typisch gekend is vanuit een ERP/OLTP-achtige oplossing, databank of applicatie.

Deze 2-daagse opleiding over dimensioneel modeleren is gebaseerd op het referentie-werk van Ralph Kimball terzake, namelijk "the Data Warehouse Toolkit". De cursus start met het toelichten van de fundamenten zoals "dimensies" en "feiten" (facts) en de bijhorende data modelering.

De opleiding gaat in op instrumenten en templates die gebruikt kunnen worden om het proces te vergemakkelijken en documenteren. Maar de cursus gaat dieper en gaat in op zaken zoals bewaren en correct behandelen van historische data, de verschillende types feiten, multi-waarden dimensies, heterogene dimensies en feiten.

Gedurende de cursus worden concrete voorbeelden en oefeningen besproken om de assimilatie van de kennis te vergemakkelijken en op echte data-sets toe te passen.

Samengevat, reikt de cursus een volledig overzicht & begrip aan van de technieken voor dimensioneel modeleren.

Duur

De opleiding is gespreid over 2 dagen, die onafhankelijk van elkaar kunnen gevolgd worden, afhankelijk van het kennisniveau dat u reeds heeft.  Dag één zal een introductie zijn tot dimensioneel modeleren en de basiskennis behandelen.  Dag twee zal uw kennis tot een volgende niveau brengen en meer geavanceerde begrippen en technieken bijbrengen.

Kost

675 € per deelnemer per dag

Introductie
 
 • Data warehouse introduction
 • OLTP versus dimensional modeling
 • Dimensional process (basics)
  • + methodology
 • Facts & dimensions (basics)
  • + surrogate keys
 • Visual aids
  • + information matrix, standardization, naming conventions, data modeling tool
 
Geavanceerd
 • Dimension advanced
  • dimension outriggers, role-playing dimensions, conformed dimensions, multiple currencies / unit of measures, calendars, time zones, languages, mixing grains, variable-depth hierarchies, multivalued-dimensions
 • Fact types
  • transactional facts, periodic snapshots, accumulating snapshots, factless facts, aggregates, consolidated facts, dedicated reporting facts
 • Slowly changing dimensions
  • Type 1, type 2, type 3, type 6, type 0

Doelpubliek

De cursus richt zich op professionals met weinig of geen kennis van data modeleren. Het zou kunnen gaan over (Business Analytics) data architects, data modelers, business analysten, business intelligence ontwikkelaars, project managers, DW/BI ontwikkelaars.

Voorkennis

Basis-ideeën rond Data Warehousing & Business Intelligence zijn welkom. Rond Dimensioneel Modeleren wordt geen enkele voorkennis verwacht.

Formaat

De training bestaat uit een toelichting van de theorie en een serie van oefeningen en toepassingen. De cursus kan zowel in het Nederlands of Engels worden gegeven en kan tevens onsite bij de klant plaatsvinden.

Lesgevers

Philippe Purnelle

Sven Bracke

Meer info ?

Voor meer informatie, contacteer Tom Graft op tom.graft@element61.be of +32 471 645 671.

Voor een compleet overzicht van alle opleidingen, bezoek onze academy pagina.