U bent hier

Opleiding : Dimensioneel Data Modeleren

Gezien het gebrek in aanbod op de Belgische markt, heeft element61 zelf een cursus-aanbod ontwikkeld rond Dimensioneel Data Modeleren. De details en objectieven van deze training en doelpubliek worden hieronder toegelicht. Deze opleiding is ideaal als introductie tot Data Warehousing.

Beschrijving van de opleiding

Dimensionele data-modellen, onder de vorm van sterschemas, vormen het kloppende hart van om het even welk succesvol Business Intelligence & Data Warehousing project. Met andere woorden, de kwaliteit en finale aanvaarding door de business van de BI oplossing hangt sterk af van de kwaliteit van de onderliggende dimensionele data-modellen.

In essentie zorgt correct dimensioneel data modeleren voor de logische modelering van de gebruikersvereisten (business requirements). De technieken verschillen echter grondig van genormaliseerd modeleren zoals dat typisch gekend is vanuit een ERP/OLTP-achtige oplossing, databank of applicatie.

Deze 2-daagse opleiding over dimensioneel modeleren is gebaseerd op het referentie-werk van Ralph Kimball terzake, namelijk "the Data Warehouse Toolkit". De cursus start met het toelichten van de fundamenten zoals "dimensies" en "feiten" (facts) en de bijhorende data modelering.

De opleiding gaat in op instrumenten en templates die gebruikt kunnen worden om het proces te vergemakkelijken en documenteren. Maar de cursus gaat dieper en gaat in op zaken zoals bewaren en correct behandelen van historische data, de verschillende types feiten, multi-waarden dimensies, heterogene dimensies en feiten.

Gedurende de cursus worden concrete voorbeelden en oefeningen besproken om de assimilatie van de kennis te vergemakkelijken en op echte data-sets toe te passen.

Samengevat, reikt de cursus een volledig overzicht & begrip aan van de technieken voor dimensioneel modeleren.

Duur

· Module 1 : Dimensioneel Data Modeleren voor beginners – 1 dag
· Module 2 : Ge-avanceerd Dimensioneel Modeleren – 1 dag

Agenda

De cursus behandelt volgende onderwerpen :

 • Data warehouse introduction
 • OLTP versus dimensional modeling
 • Dimensional process + methodology
 • Facts & dimensions characteristics
 • Use of surrogate keys
 • Visual aids: information matrix, standardization, naming conventions, data modeling tools
 • Dimension examples : De-generate dimensions, aggregated facts as attributes, dimension outriggers, role-playing dimensions, conformed dimensions, junk dimensions, multiple currencies, behavior study groups, variable-depth hierarchies, multi-valued-dimensions, heterogeneous dimensions, factual dimensions
 • Fact examples : transactional facts, periodic snapshots, accumulating snapshots, factless facts, aggregates, consolidated facts, normalized facts, heterogeneous dimensions
 • Slowly changing dimensions : Type 1, type 2, type 3, type 6
 • Star schema versus snowflake schema
 • Screening technique

Doelpubliek

De cursus richt zich op professionals met weinig of geen kennis van data modeleren. Het zou kunnen gaan over (Business Analytics) data architects, data modelers, business analysten, business intelligence ontwikkelaars, project managers, DW/BI ontwikkelaars.

Voorkennis

Basis-ideeën rond Data Warehousing & Business Intelligence zijn welkom. Rond Dimensioneel Modeleren wordt geen enkele voorkennis verwacht.

Formaat

De training bestaat uit een toelichting van de theorie en een serie van oefeningen en toepassingen. De cursus kan zowel in het Nederlands of Engels worden gegeven en kan tevens onsite bij de klant plaatsvinden.

Lesgevers

Philippe Purnelle

Sven Bracke

Meer info ?

Voor meer informatie, contacteer Stijn Vermeulen op stijn.vermeulen@element61.be of +32 477 788 033.