Microsoft SQL Server 2014

In de afgelopen jaren is het Microsoft SQL Server Platform enorm geëvolueerd. Naast de grote verbeteringen met betrekking tot OLTP, heeft Microsoft enorm ingezet op het uitbreiden van de SQL Server-mogelijkheden voor BI. Als gevolg daarvan is het SQL Server platform nu uitgegroeid tot een van de top performers voor BI, en wordt het vaak gekozen vanwege de kostprijs, de prestaties en uitgebreide feature lijst.

Microsoft SQL Server 2014De nieuwe Microsoft SQL Server 2014 versie brengt een aantal interessante nieuwe features, zowel voor OLTP en voor BI. Om enkele van de belangrijkste verbeteringen van het platform voor Business Analytics te noemen:

  • Columnstore indexen kunnen nu ook gebruikt worden op updatable tabellen. Columnstore indexen werden geïntroduceerd in SQL Server 2012, en zijn gebaseerd op in-memory technologie en geavanceerde compressietechnieken. Het nadeel was dat deze alleen konden worden gebruikt op read-only tabellen. In SQL Server 2014, is dit niet meer het geval.
  • Introductie van de nieuwe SQL Server Data Tools for BI (SSDT BI). Deze toolset vervangt de Business Intelligence Development Studio (BOD) en SQL Server Data Tools (SSDT) uit de vorige versies. SSDT BI wordt gebruikt om SSAS modellen, SSRS rapporten en SSIS pakketten te maken. Het draait op Microsoft Visual Studio 2012 en 2013 en is backwards compatible, met uitzondering van SSIS packages die beperkt zijn tot SQL Server 2014. SSDT BI moet afzonderlijk worden gedownload en geïnstalleerd vanaf het Microsoft Download Center, want het is geen onderdeel van de standaard installatie.
  • High availability-mogelijkheden zijn uitgebreid. Geïntroduceerd in MS SQL Server 2012, zijn de AlwaysOn Availability Groups verder verfijnd met extra ondersteuning voor meer secundaire replica's en Windows Azure-integratie, hetgeen een cloud back-up van uw systeem toelaat. Dat zorgt ervoor dat de beschikbaarheid van uw gegevensplatform nog beter gegarandeert kan worden.
  • Introductie van Hekaton. In-memory OLTP (codenaam hekaton) maakt het mogelijk om tabellen op te slaan in het geheugen, wat natuurlijk de prestaties enorm verhoogt. U kunt kiezen welke tabellen zullen worden opgeslagen in het geheugen en welke tabellen worden opgeslagen op de harde schijf, zodat u een evenwicht kan vinden tussen prestaties en beschikbaar geheugen. U kunt ook opgeslagen procedures compileren in C-code, wat eveneens een gunstige impact heeft op de performantie.
  • Power View integratie met OLAP. In SQL Server 2012 was Power View beperkt tot tabular models in Power Pivot of SSAS tabular. Met deze nieuwe versie kunnen OLAP cubes ook worden ingelezen en Power View laat nu ook MDX queries toe. Deze functie is echter alleen beschikbaar op SharePoint.
  • Power BI is nu volledig geïntegreerd met Office365. The Power BI-tools (Power View, Power Pivot en Power Map) zijn nu geïntegreerd met Office365, de Office-cloud-oplossing van Microsoft. Nieuwe functies zijn verder geïntegreerd, zoals extra visualisaties voor Power View, HTML 5-ondersteuning, forecasting-mogelijkheden in Power View en Natural Language query. Met deze laatste functie, ook wel Q&A (Questions & Answers) genoemd, kunt u uw bedrijfsgegevens opvragen met behulp van natuurlijke taal en u ziet bijna onmiddellijk resultaten in de vorm van interactieve visualisaties. Omdat het is gebaseerd op HTML5, kan het ook worden ingezet op alle gangbare mobiele apparaten.

Microsoft SQL Server 2014

  • Verdere integratie van Big Data. SQL Server 2014 kan worden opgeschaald tot 640 logische processors en 4 TB aan RAM in een fysieke omgeving. In een virtuele omgeving kan worden opgeschaald naar 64 virtuele processors en 1 TB aan RAM. Daarnaast werd ook de Hadoop-integratie verder verbeterd met behulp van de HDInsight connector. Het Parallel Data Warehouse (PDW) of Analytics Platform System (APS) zoals het nu wordt genoemd, is ook verder verfijnd om zo de integratie tussen relationele en niet-relationele gegevens zoals Hadoop te vergemakelijken. Met Polybase kunt u relationele en niet-relationele gegevens opvragen op hetzelfde moment. Het Azure cloud-platform werd ook verder uitgebreid met Big Data-mogelijkheden, bijvoorbeeld met DocumentDB en Storm.
  • Enterprise Information Management (EIM) verbeteringen. Sinds SQL Server 2012 zijn Data Quality Services (DQS) en Master Data Services (MDS) opgenomen in het platform. Deze tools zijn natuurlijk ook beschikbaar in SQL Server 2014 en verder uitgebreid.

element61 biedt een breed scala van diensten aan op basis van Microsoft SQL Server 2014, zoals training, coaching & co-development en end-to-end implementaties. Voor meer informatie hieromtrent kan u steeds contact met ons opnemen.