Tom Graft

tot
tot nu
mandagen

Partner Analytics

Tom is actief in Business Intelligence & Data Warehousing sinds 2000.
 
Nadat Tom afstudeerde in Toegepaste Informatica, ging hij in 1997 aan de slag bij EDS als Information Analyst. Tom was hier betrokken in projecten en bij klanten in verschillende industrieen, zowel als business analyst en als developer (St-Jude Medical, Atlas Copco, General Motors, DHL, Carlson Wagonlit, Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap). Initieel lag Tom’s focus op ERP implementaties, met vooral een operationele kijk op verschillende business domeinen en –processen. Maar al vrij snel koos Tom voor meer BI en data warehouse georienteerde projecten, waar hij doorgroeide als Business Intelligence & data warehousing analyst en ontwikkelaar met een specialisatie in Oracle data warehouses en Cognos BI.
 
In 2005 ging Tom aan de slag bij Cognos als senior BI consultant waar hij werd ingezet in zeer uiteenlopende missies, gaande van het oplossen van zeer specifieke problemen of vragen rond de Cognos BI software tot het bijbrengen van best practices binnen de klant zijn Cognos BI projecten. Tom werd ook onderdeel van een Europees specialisatie team, dat zich toelegde op Cognos BI Migratie-trajecten en Cognos Configuratie en Installatie. Hij gaf ook geregeld opleiding binnen de Cognos BI stack, dit zowel in een standaard classroom setup als specifiek binnen de klantenomgeving.
 
Bij de Cognos overname in 2008 door IBM, besloot Tom om zijn eigen weg in te slaan en aan de slag te gaan als freelance consultant, dit voornamelijk bij IKEA en Inter IKEA Centre Group. Hier was Tom betrokken als ervaren Cognos BI consultant en had hij verschillende functies en taken gaande van business analyst, data modelling, ETL en rapport ontwikkelaar tot project manager.  Deze projecten situeerde zich in verschillende bedrijfstakken, waaronder Finance, Distribution, Retail en IT.
 
Kort samengevat beschikt Tom over een brede inzetbaarheid en toch ook specifieke en technische achtergrond binnen verschillende BI projecten en klantenomgevingen, steeds in combinate met de IBM Cognos software oplossing. Recent heeft Tom ook IBM Cognos Disclosure Management en de integratie van Cognos Controller en Cognos TM1 - inclusief de FAB connector - binnen het IBM Cognos BI platform toegevoegd aan zijn skillset. Tom is een van de weinige experten voor een multi-server, multi-product installatie of upgrade van IBM Cognos BI, IBM Cognos TM1 en IBM Cognos Controller in geïntegreerde omgevingen van klanten die alle IBM Cognos Business Analytics modules combineren.
 
Sinds 2016 is Tom vooral opgeschoven richting meer functionele Consulting opdrachten zoals interim Business Intelligence management, uitwerken van Business Analytics roadmaps, opstellen van BI Training plannen en organisationele ontwikkeling van BI Teams en coaching rond Data & Analytics zowel voor Senior Management als BICC Teams. In 2017 is Tom toegetreden tot het element61 management team als Business Analytics Director en in 2022 kreeg Tom de kans om Partner Analytics te worden.
 
In zijn vrije tijd, geniet Tom van een lekker etentje (al dan niet zelf bereid) en brengt hij ook graag tijd door met een wandeling met de familie in zowel de stad als in het park. Na zijn actieve voetbal carriere, kan je Tom nog steeds vinden langs de zijlijn als supporter van zijn zoon.