Microsoft PowerPivot

Microsoft PowerPivot is een tool die gebruikers van Microsoft Office voorziet in self-service BI functionaliteiten. Het bevat 2 componenten, een client-side en een server-side component.

  • PowerPivot voor Excel is een applicatie die sterk gelinkt is aan Excel, maar eigenlijk geen onderdeel is van Excel. Het is een gratis add-in, waarmee gebruikers rapporten kunnen maken gebaseerd op externe, herbruikbare data. Deze Excel bestanden kunnen dan verdeeld worden naar andere gebruikers of de rapporten kunnen worden opgeladen naar een SharePoint omgeving (waar de server-side component is geïnstalleerd)
  • PowerPivot voor SharePoint is een applicatie die kan worden toegevoegd aan een SharePoint 2010 omgeving. Door PowerPivot rapporten op te slaan in een dergelijke SharePoint omgeving, heb je het voordeel dat de data automatisch gerefresht kan worden, zelfs wanneer de ontwikkelaar van het rapport niet online is

PowerPivot is gebaseerd op de nieuwe in-memory VertiPaq engine. Deze maakt het mogelijk om zeer interactieve en responsieve rapporten te ontwikkelen, zelfs al zijn ze gebaseerd op tabellen van enkele miljoenen rijen.