Microsoft Business Intelligence Semantic Model

Het Microsoft BI Semantische Model of BISM is een nieuwe term, geïntroduceerd met de release van SQL Server 2012. Het verwijst naar de manier waarop Analysis Services en PowerPivot kan worden gebruikt als een semantische laag, bovenop verschillende data, voor rapporteringsdoeleinden. Het is niet echt een product op zichzelf, het is eerder een conceptuele term om de verschillende opties, die je binnen Analysis Services 2012 hebt, te beschrijven.

Met SQL Server 2012 werd het 'Tabular Model' naast het reeds bestaande Multidimensional Model (gebaseerd op kubussen) geïntroduceerd. Het Tabular Model is echter niet opgebouwd rond een kubus, zoals het Multidimensional Model, maar het is gebaseerd op tabellen, relaties, in-memory opslag (VertiPaq) en columnstore indexen.

Eigenlijk is de term BISM dusmin of meer hetzelfde als de term Analysis Services, dat sinds 2012 dus beschikt over 2 types van modellen om mee te werken. Het Tabular Model is sneller en gemakkelijker te ontwikkelen en het Multidimensional Model, dat meer geavanceerde opties en functies heeft.

Een insight die ingaat op de verschillen tussen het Tabular en Multidimensionele model kan u hier vinden.