Raphaël Voortman

tot
tot nu
mandagen

Analytics Architect

Raphaël behaalde in 2017 een Master in Business Engineering aan de Louvain School of Management. Hij begon zijn carrière als Management Consulting Analyst bij Accenture in de Health and Public Services practice. Dit liet hem toe om projectmanagement skills te ontwikkelen en IT-kennis opdoen. Daarna besloot hij een nieuwe uitdaging aan te gaan als Management Analist bij environment.brussels. Dit gaf hem de kans om mee te werken aan de verbetering van een performance management tool.

Het dagelijks analyseren van gegevens wekte zijn interesse om technisch te evolueren. Hij startte een 6 maanden durende deeltijdse bootcamp in Data Science bij le Wagon. Als onderdeel van deze programmeeropleiding, bouwde hij samen met medestudenten een webapplicatie om emoties in de stem te detecteren met behulp van deep learning.

Hij besloot dan om verder te gaan op dit pad en vond een nieuwe uitdaging bij Keyrus als Consultant in het Big Data and Advanced Analytics team. Hij werkte in het Location Analytics team van Proximus. De doelstelling van dit team is om location-based inzichten te leveren aan bedrijven, door gebruik te maken van telecom big data bronnen, third party data en open data. Zijn belangrijkste verantwoordelijkheden waren het bouwen van verschillende data pipelines en het verbeteren van het Python package dat door het team wordt gebruikt om snellere en efficiëntere leveringen mogelijk te maken. Door deze opdracht heeft hij hands-on ervaring opgedaan met ondermeer Apache Airflow, Apache Hive, Microsoft Azure, en geospatial data tools (PostgreSQL, QGIS en geopandas). Hij werd ook Microsoft Azure Fundamentals en Azure Data Engineer Associate certified.

Raphaël vervoegde element61 in september 2022 als Analytics Architect met focus op Data Engineering. Tijdens zijn eerste projecten deed hij expertise op in het bouwen van lakehouse-architecturen met Databricks en in BI-tools (Power BI, Grafana). Hij behaalde ook de Databricks Data Engineer Associate en de Associate Developer for Apache Spark certificaten.