Verachtert: Uw analyse in de wolken

Alles verhuist naar de cloud, dus ook uw data en de analyse ervan. Of toch niet ? Want business Intelligence in de cloud staat eigenlijk nog maar in de kinderschoenen. Ook al maken enkele Belgische KMO’s er al gebruik van.

"Voor ons is de cloud een optie, al is het maar omdat we qua BI nog niets hadden.” Voor Dimitri Rombouts, managing director bij het bedrijf Verachtert, was het doel duidelijk: sneller beslissingen nemen. "Voor sommige producten, die trendgevoelig zijn, moeten we snel kunnen beslissen. Terwijl we tijdens het jaar op onze omzet focusten, maar pas achteraf konden zien of het betreffende product al dan niet winstgevend was.”

Verachtert biedt onder meer hobby-artikelen aan en heeft vier vestigingen. Het Belgisch bedrijf met 330 werknemers beschikte reeds over een ERP-oplossing op basis van Microsoft Dynamics NAV, dat in 2009 werd geïmplementeerd. Maar bij ERP draait het voornamelijk om transactionele data voor de dagelijkse werking van een bedrijf, en niet om de analyse ervan. Als er al analyses gebeurden bij Verachtert, dan gebeurde dat eerder op individueel niveau in Excel. "Ik weet wel dat veel ERP-pakketten vandaag modules voor business intelligence aanleveren, maar dat onderdeel hadden we niet. Daardoor was ons ERP-pakket te beperkt voor niet-IT’ers”, vertelt Rombouts. Voor Verachtert was cloud computing een optie, omdat er nog geen enkele BI-oplossing was. Maar ook omdat de eigen IT-afdeling er uiterst beperkt is.

"Vanuit de data van het ERP-systeem bouwden we online een rapporteringssysteem. De focus hierbij lag op welke beslissingen een manager moet nemen op basis van zijn rapport. En dus niet zozeer wat hij effectief wil zien.” Naast de gestandaardiseerde rapportering kan Verachtert ook nog terugvallen op zogenoemde cubes voor de verdere analyse van data. Dat maakt het mogelijk om een analyse over verschillende dimensies te bekijken, bijvoorbeeld om een opmerkelijke winstdaling verder te analyseren.

Technologie
Laten we wel wezen: Verachtert is een witte raaf. Want in tegenstelling tot veel andere technologieën is business intelligence doorgaans gebaseerd op het traditionele "on premise" model. Alles netjes op de lokale computersystemen geïnstalleerd dus, en nog niet echt in de wolken. BI-software maakt vandaag deel uit van grotere platformtechnologieën als IBM, Microsoft, SAP en Oracle. "Daarom wordt de keuze voor een analysetoepassing vaak gemaakt op basis van de technologische standaard of platform waar veel bedrijven vandaag over beschikken. Enkel een partij als SAS valt een beetje buiten deze categorie, want zij beschikken niet over andere hard- en software dan BI”, weet Stijn Vermeulen van element61, een dienstverlener rond BI. Toch verschuiven veel BI-aanbieders hun toepassing meer en meer naar de cloud. Dat bleek bijvoorbeeld ook uit aankondigingen van kleinere BI-spelers als Microstrategy. Zowel Verachtert, element61 als de Lessius hogeschool zijn betrokken bij een project rond BI in de cloud voor kmo’s. Hierdoor werden zeven kmo’s in ons land, waaronder Verachtert, uitgerust met een ‘BI in de cloud’-oplossing. Voor de technologie werd geopteerd voor technologie van ofwel Microsoft ofwel IBM. Omdat het ook belangrijk was om zoveel mogelijk terug te vallen op end-to-end technologie.
 



BI in de cloud: Ja

 

  • U kunt snel starten en doorgroeien.
  • Een online toepassing is makkelijk voor iedereen toegankelijk.
  • U vermijdt een forse basisinvestering, maar betaalt periodiek volgens verbruik.
  • U hoeft zich niet te bekommeren om achterliggende technologie.


BI in de cloud: Neen

 

 

  • Het aanbod van de leveranciers is nog erg beperkt.
  • Data extern plaatsen ligt nog gevoelig.
  • BI heeft in tegenstelling tot andere toepassingen (CRM, e-mail, ...) nog niet zoveel traditie als cloud formule.
  • Veel bedrijven beschikken reeds over een interne BI en zien geen redenen om alles naar de cloud over te hevelen.


Dowload het originele artikel hier (NL versie)
Telecharger la version originale de l'article (version FR)

 

 

 

William Visterin, Smart Business Strategies