Biobest: in de wolken met BI

Geselecteerd Project : Smart Business Case Book 2011

Business intelligence in de wolken? 

Voorlopig zijn hier nog maar weinig klanten voor te vinden. Té weinig, moet de Europese organisatie ERDF (European Regional Development Fund) geoordeeld hebben, aangezien zij hogeschool Lessius en BI-specialist element61, een ruime som toekenden om deze technologie bij een aantal klanten uit te proberen. De rest van het bedrag kwam van het Vlaamse Ministerie van Economie, en van de twee partners zelf.

Uit een eerste selectieronde kwam onder meer Biobest als kandidaat uit de bus. Biobest is een KMO uit de Kempen die hommels, mijten en andere insecten kweekt ter bescherming en bestuiving van de gewassen. Het bedrijf is de voorbije jaren stevig gegroeid tot een internationaal actieve onderneming met ruim honderd medewerkers in België en 400 wereldwijd. Typisch voor een snel groeiend bedrijf is dat het geleidelijk te groot wordt om in één oogopslag nog te overzien. De behoefte aan business intelligence (BI) software, die dit overzicht terug binnen handbereik bracht, werd bij Biobest dan ook steeds groter.

"Dat dit een BI-oplossing in de  cloud’ werd, maakte voor ons eigenlijk niet zo veel uit. Als ze ons een gesponsorde oplossing met een andere technologie hadden aangeboden, dan hadden we die ook graag aangenomen”, geeft Jean-Marc Vandoorne, CEO van Biobest, toe, "maar nu we de software extern hebben draaien, vinden we het best handig dat we er helemaal geen omzien meer naar hebben.” Ook het inladen van de gegevens vanuit het ERP-systeem vergt geen extra manuele activiteit: dat gebeurt elke dag automatisch met een batchroutine.

"Dat we ons niet hoeven te bekommeren om beheer of om het inladen van de gegevens, zorgt ervoor dat we ons meer kunnen concentreren op de analyse van de gegevens, en daar zit de meerwaarde voor ons bedrijf ”, vult Jean-Marc Vandoorne aan: "het managementoverzicht over wie, welk product of welke regio het beste of slechtste verkoopt, zorgt nu al voor opportuniteiten. En het voelt goed om weer dagelijks te kunnen opvolgen of alles verloopt zoals het hoort, in plaats van dagen te moeten wachten eer een overzicht is samengesteld.” (SG) 

 

 

What's Smart : Uitbesteden van beheer en onderhoud van de BI-infrastructuur maakt meer tijd vrij voor analyses, het werk met toegevoegde waarde.

Leveranciers : Software - Microsoft SQL Server Azure & Microsoft Reporting Services Azure
Projectpartners : Lessius en element61

 

Biobest: in de wolken met BI

Klik hier voor een meer uitgebreide casestudy van het Business Intelligence in de Cloud- project bij Biobest.